úterý 7. července 2009

0.den "Ve znamení příprav a přesunu aneb o co půjde"

Jen pro pořádek, nebo pro ty kteří nás neznají. Jsme téměř normální pár - holka a kluk. Seznámili jsme se asi před 15 lety v turistickém oddíle, kterým jsme byli aktivními členy (teď už jsme jen pasivní). No a asi před 5 lety jsme to dali spolu dokupy více. Jezdíme spolu občasné výlety, hledáme cachky, rekreačně sportujeme a hrozně rádi jezdíme na lyže (od Orlických hor až po Francii). Občas se taky ukážeme ve škole a v práci:-)
A protože jsme minulý rok procestovali křížem krážem naší zemičku, o čemž si můžete přečíst ve starších příspěvcích, letos jsme se rozhodli pro exotiku. Thajsko nás láká především svou rozmanitostí - hory, moře, rušná i klidná městečka a taky proslulým pozitivním přístupem k životu a věcnému úsměvu na tvářích domorodců.

Na naší historický první batužkářskou expedici do dalekých krajin jsme se náležitě vybavili. Již od dubna jsme s železnou pravidelností sledovali různé webovky (www.studentagency.cz, www.akcniletenky.com, www.skyscanner.com, www.turkishairlines.com) a hledali super hyper extra nabídku na letenky tak max. do 5 tis.:-). Samozřejmě si dokážete představit naše zklamání z toho, že letecké společnosti zatvrzele trvají na svém, nesnaží se vyjít nám cestovatelům vstříc a letenky do Bangkoku nabízejí tak okolo 15000 (v akci). Museli jsme tedy slevit z našich požadavků a na začátku června koupili letenky od ukrajinské společnosti Aerosvit za 12 337 Kč pro jednoho (včetně všech poplatků).
Nákup letenek roztočil kolotoč dalších příprav - očkování proti žloutence A+B (1 660 Kč za jednu inkjekci - celkem 4) a břišnímu tyfu (660 Kč) + zdarma obrázky od paní doktorky, víza na thajské ambasádě (tady nás nesmírně potěšili, protože přesně v den, kdy jsme podávali žádosti, zrušili opět poplatky za vystaveni - tj. úspora 1 400 Kč). Do celkových predpripravovych nákladů musíme započítat také nákup našeho super fotacku Nikon D90 a jemu doplňkového vybavení (snad vydrží aspoň 10 let), batůžku 30+5 l a kraťasu a kalhot.
Pro všechny náruživě milovníky techniky sestavil Honzík seznam veškerého technického vybavení, které vezeme s sebou (já tomu familiárně říkám hračkárna).
  • Nikon D90 + objektiv 18-105 VR + filtr UV Kenko Pro Digital 1 67 mm (super filtr z ebay)
  • 10 diopticka čočka se závitem 67 mm (nic moc čočka z ebay)
  • malý stativ GorilaPod DSLR (neoriginální napodobenina z ebay)
  • paměťové karty (1x SanDisk Ultra II 16GB, 1x 16GB čínská noname karta s použitelnou kapacitou 4GB, 1x 4GB karta Kongston Class 4 a dalších asi 5 kartiček do 256 MB)
  • blesk SB-600
  • staré, ale stále špičkové (mírně rozbité) PDA HP hx4700 (pro technický zaměřené 624Mhz procesor, krásný VGA display, sd karta, cf karta, wifi, bluetooth)
  • postarší 2,5 palcový IDE harddisk Toshiba 60GB
  • "IDE to USB" konvertor pro připojení disku k počítači
  • (dodatečně) záložní fotak Canon A720 IS
  • Kamera JVC HDD Everio s paměti 30 GB a dobou pro nahrávání 8 hodin.
  • A další životně důležité přístrojky, které každý musí mít:-)

Nutno říci, že postupem času a díky roztodivným okolnostem (Honzíkovy státnice,konference a projekt, Kaččina téže a společně odstěhování z pokojíčku v Holešovicích) začaly být přípravy opravdu hektické. Pendlovali jsme mezi Vysokou, Novým Hradcem a nejrůznějšíma obchodama s takovou rychlosti,že mnohdy ani ostatní nestíhali sledovat, kde a kdy se zase vynoříme. Těsně před odletem jsme ještě narychlo stačili získat informace k Thajsku od cestovatelské ikony Jindry:-) a jeho neméně zdatně spolucestovatelky Madly. Na závěr jsme naplnili paměti technických hračiček nejrůznějšími filmy, seriály a knížkami, kdyby nás náhodou přepadla nuda.

A co vás tedy v tomto blogu čeká a nemine? Procestujete s námi Thajsko křížem krážem, den po dní, krok po kroku (přesnější info je překvapením v zásadě i pro nás, protože jak říká Honzík, minutovnik cesty není a nebude). Dále jako zajímavost přineseme ceniček ubytování, jídel, vstupu, suvenýrů + přihodíme nějaké tipy a triky, které se mohou hodit i jiným cestovatelům. Tak Thajsku zdar

2 komentáře:

jumpik řekl(a)...

Ahoj, zatim cestovnik vypada vic nez slibne (mysleno hlavne s ohledem na hrackarnu). Proste jako bych vas to slysel rikat. Ja si ted asi chvili od cestovani odpocnu nejak me ta francie-francie-spanelsko vysilila. Takze se tesim na vase zpravy (budete asi prvni blog co budu pravidelne cist ;o)) a svoje virtualni cestovani. David

eva řekl(a)...

Vybavení hodnotím neutrálně, neb nejsem technofil (bohužel). Leč z délky seznamu a sofistikovaných nicneříkajících kombinací písmen a číslic se zdá, že to bude solidní výbavička. Hleďte ji naplno využívat! Doufám, že vás Thajci překvapí pozitivně nejen na ambasádě, ale i u sebe doma:) Dobře doražte a koukejte nás řádně informovat. Také asi budete jediný blog, co čtu.. (takže to už je co říct .) Eva