neděle 19. července 2009

12.den "Přesun do Chiangmai a balík peněz v čudu"

Ráno jsme vstali časně v 7:30, dobalili zbytek věci a šli zaplatit hostel za 3 dny. Paní na nás už čekala a rovnou nám zařídila i odvoz na nádraží.

Na autobusovém nádraží kupujeme lístky za 217B na osobu do Chiangmai (2. třída). Autobus přijíždí přesně na čas a tak následuje pěkných 6 hodin cesty, které utekly dříve, než se nám vybily všechny přístroje.

V cílové stanici vysedáme a kolem nás se srocuje velký dav tuktukářů, kteří nás chtějí odvézt do centra. I přes dobrou vyjednávací sílu 5 lidí se nedostáváme pod 20B na osobu (přibrali jsme nějaké holky) a jdeme již osamozeni hledat alternativní dopravní prostředek. Během 5 minut nalézáme a zjišťujeme, že do centra jezdí autobus zdarma (ne moc často, ale jezdí). Další jede až za 45 minut, tak si jdeme dát za ušetřené peníze něco dobrého k jídlu a poté nasedáme do autobusu do centra. Vystupujeme u Tha Pae gate a začínáme pátrat, kde bychom se ubytovali. Cena, ani kvalita hostelu nás zpočátku moc neoslovila, proto si vybíráme až pátý, zato celkem pěkný pokojíček 150B/noc s koupelnou, internetem a kávou zdarma.

Neleníme a téměř hned se vydáváme prozkoumat část města. Cestou zjišťujeme, že nám došly veškeré peníze a musíme do směnárny. Vyměňujeme poslední dolary (90) a trádujeme si to dál uličkami posetými obchůdky. Cestou potkáváme desítky cestovních kanceláří, dvacítky zdravotních zařízení, stánky s jídlem, půjčovny motorek a automobilů a další. Motorky tu mají za velmi příznivé ceny (nejlevnější 80/den, s pojištěním 120/den), takže si asi nějakou zase půjčíme:-) Hlavním dnešním cílem však je najít dobrou cestovní agenturu, která by nám zprostředkovala výlet na slony a další aktivity. Při procházení městem se zastavujeme asi v pěti takových a srovnáváme nabídky. Mají výlety od jednodenních až po pětidenní a cenově od 600 do několika tisíc bátů.

Žádný výlet si zatím nevybíráme a jdeme radši na trh, který tu je opravdu obrovský a skýtá plno možností k nákupu. Neváháme a hned nakupujeme několik dárků a spolu s nimi se začínáme dívat po batohu. Mají tu opravdu krásné věci a ne takové kýče jako u našich vietnamců. Přes všechnu tu krásu však hlad vítězí a jdeme na jídlo do food marketu přímo v centru. Jídla tu mají nehorázně drahá (kolem 70B), chvíli otálíme, odmítáme předražené menu, až nám jeden klučina nabízí jiné menu ve stejné restauraci. Je méně barevné, více upatlané, ale s již normálními cenami (jídlo 40B) a slibuje navíc veliké porce. Radujeme se a objednáváme. Vybrali jsme správně - jídlo bylo bezvadné a dokonce jsem se i najedl. Mimo naše levná jídla tu však mají delikatesy jako kachna v medu, raky, královské krevety, různé ryby atd. Stačí si jen vybrat (a zaplatit).

Téměř přejedení vyrážíme na další stovky stánků, ne však s nechutí, spíše naopak (palačinky to jistí). Občas něco koupíme (sukně, tričko, lampičky, ...) a hlavně se kocháme.

Nakupování zakončené palačinkou a pohledem na hodinky nás přesvědčilo, že bychom měli vyrazit zpět do hostelu. Cesta osudu nás však zavádí do jedné menší cestovní agentury, kde se necháváme "ukecat" na jednodenní zájezd na slony, který jsme "proseděli" z 1000B na 750B na osobu. Měl by obsahovat: přívoz a odvoz přímo na hostel a všechny ostatní přesuny (v klimatizovaném voze), návštěvu vesnice s obchodem, rafting na řece, bamboo rafting (vory z bambusu), hodinovou projížďku na slonech, prohlídku farmy s orchidejemi, hodinový treking (výlet) do jungle, koupání ve vodopádu, oběd o pěti chodech a pojištění. V ceně jen není zahrnuto pití (2 velké flašky vody to však jistí). Tak uvidíme jako moc kecali:-) Horší je, že platíme výlet a zjišťujeme, že už zase nemáme žádné peníze. To byl ten dnešek pěkně drahý...

Výběr z fotek zde.

Žádné komentáře: