čtvrtek 16. července 2009

10.den "Královské město Sukkhotaj"

Ráno jsme se v našem krásném pokojíčku probudili něco okolo 9:30. Honzík se hned po probuzení vrhl na své pda, aby dobyl nezbedné mimozemšťany. Hned jak se tak stalo, dali jsme se dokupy a vyrazili na autobusek, který nás zavezl do starého města. Cesta to byla poměrně dlouhá a tak jsme se kochali okolím. Na konečné jsme si vypůjčili kola a vyrazili k hlavní bráně parku. Kola byla taková ta klasická, výletní, připadali jsme se jako na lázeňské promenádě. Akorát košíček neměla, protože tu mají špatný zkušenosti se zlodějema a místní policie přikázala košíčky z kol sundat.

Před hlavní bránou dostává Honzík hlad a navíc sháníme vodu a tak se nedivte, když se necháváme ukecat veselou paní a usedáme na ovocné shaky a jídlo (Honzik je konzervativec - voli klasické nudle, Kačka riskuje svůj holý život a dává si pálivé curry). Po dobrém se vydáváme do útrob historického parku, který byl s velkým přispěním organizace UNESCO upraven do krásné podoby. Ruiny starých chrámů byly vyproštěny z džungle, všude je upraven anglický trávníček a cestičky okolo chrámů jsou upraveny pro cyklististy a motocyklisty. Navíc jsme si vážně užívali příjemného klidu, který tu vládne v období mimo turistickou sezónu a dodává starým ruinám úctyhodnou atmosféru.

Sukkhotaj je bývalé kráslovské město, které vystavěli dva generálové poté, co khmérská říše byla na ústupu. Dokonce se i domluvili, že vládnout bude jenom jeden (což je podle mě neuvěřitelné) a Sukkhotaj se postupně hodně rozrostla. Nejúspěšnějším králem byl pak nejmladší syn toho prvního generála (omlouvám se, ale to jméno je strašný), který byl velmi osvětový. Seznámil Thajce s buddhismem, zavedl thajské písmo a zval do kraje čínské hrnčíře, čímž poskytl chudým obyvatelům další způsob obživy. Další vládci se už ale zabývali jen náboženstvím a vliv Sukkhotaje postupně uvadal.

Prohlédli jsme si všechny památky, díky neskutečnému vedru propopotili kompletně veškeré své oblečení a asi po 4 hodinkách se vydali zpět. V restauraci jsme se osvěžili shakama a pro změnu jídlem, vrátili kola a nasedli na autobus zpět do města. Oba jsme se hrozně těšili na sprchu, která nám vrátila alespoň trochu energie. Přesto jsme zvolili ještě chvilkový odpočinek. Honzík při zabíjení UFO a Kačka při knížce.

Jakmile sluníčko kleslo o něco níže, půjčili jsme si od paní domácí kola (jsou zdarma v ceně ubytování) a vydali se do města. Za mostem se konal místní trh se zeleninou a ovocem a tak se Honzík vrhl na trhovkyni a přinesl mi vítězoslavně trs banánů. Celkem dlouho jsme objížděli městečko, abychom našli internet a mohli vás konečně po třech dnech zase informovat.
Fotky zde.

Žádné komentáře: