pondělí 1. září 2008

8.den - Kraj Vysočina

Po příjezdu do Jihlavy jsme zjistili, že squash je možno hrát až od 15 hod, tak jsme zamířili na náměstí a do informací. Sice jsme prve přehlédli velkou ceduli „Katakomby“, ale stihli jsme polední prohlídku místního podzemí, tedy jeho části. Oproti Plzni to bylo mnohem lepší – opracované chodby, jimiž horníci postupovali 2 – 2,5 cm za den, a hlavně svítící stěna. Přestože paní průvodkyně zhasla osvětlení, úplná tma se nekonala, a to proto, že prozatím neznámá hmota na stěnách lehce svítila.

Následně jsme se na radu slečny z informací šli naobědvat do restaurace Premiera. Kdo by nechtěl polévku, zákusek a pití zdarma? Jen jsme dosedli, hned nám přinesli polévku, která byla moc dobrá, stejně jako druhé jídlo a kousek štrůdlu. Další památkou UNESCO, kterou jsme navštívili, byla židovská čtvrť a židovský hřbitov v Třebíči.


Už jsme navštívili hezčí místa, avšak kdyby nebylo takové vedro, možná by se nám tam líbilo víc.


Ještě jsme nakoukli do baziliky, osvěžili se zmrzlinou a zase naskákali do auta. Zastavili jsme se u elektrárny v Dukovanech, u Vilímova mlýna a v Moravském Krumlově. Dnešní noc jsme přespali u Julči a Bonharta v Brně, což byla velmi příjemná změna. Díky:-)



Katakomby: 30 Kč (student)
Jihlavské katakomby byly příjemnou změnou po těch plzeňských- bylo zde totiž možné vidět i původní stěny a schody:-) Paní průvodkyně doplnila procházku vlhkými chodbami klasickým vyprávěním. Nejvíce nás zaujala svítící chodba a stopa krysy (nebo kočky?) ve stěně. 
Adekvátní cena: 30 Kč 

Moravský Krumlov:
Co říci. Jediné co má Moravský Krumlov společného s tím Českým je říčka obtékající jej podobně jako Vltava. Město bylo docela zanedbané, za vše hovoří zarostlé náměstí se smradlavou kašnou a zpustlý, dle našeho názoru nikým neudržovaný zámek, který by byl jistě nádhernou dominantou města. Celkem se divíme, že tu ještě dovolí vystavovat Muchovu Slovanskou epopej. Příliš reprezentativní to tu opravdu není. 



Dukovany: 
Rádi bychom se podívali, ale už měli zavřeno, jak jsme se dozvěděli od „velmi příjemné“ paní na recepci. Přesto i zastávka u chladících věží stojí za to.




Žádné komentáře: