sobota 7. srpna 2010

Barma 2010 - den 17 " Výlet do Inwa a přesun do Baganu"

Ráno si balíme batůžky, protože se odpoledne přesouváme do Baganu. Na dnešek jsme si ale ještě naplánovali malý výlet do starobylého města Inwa (a navíc platí nám tam ještě ta vstupenka:-)). Tentokrát volíme veřejnou dopravu. Dva bloky dolů a pět bloků doleva má stavět japonská dodávka, která nás doveze až k Inwe. Občas se zeptáme místních a za chvíli už sedíme na předních sedadlech zmíněné dodávky. Řítíme se vesničkami, občas řidič na někoho mávne, zařve konečnou stanici a místňáci vesele nastupují a vystupují. Asi za půl hodinky dorážíme na naši cílovou křižovatku, za celou jízdu platíme každý 700 kyatů a vyrážíme pěknou silničkou směr přívoz. Tady už na nás čekají dvě holčiny, rozené prodavačky a nutí nám korále. S díky odmítáme, přívoz nás spolu s dalšími turisty dováží na umělé vytvořený ostrov, na němž se nachází město Inwa. Hned po vylodění se nekompromisně domlouváme s drožkářem na 3000 za projížďku po památkách. Z průvodce totiž víme, že památky jsou od sebe dosti vzdálené a my nemáme tolik času.

Inwa byla hlavním městem barmského království více než 400 let, poté se střed země přesunul do Amarapury. Největšími zajímavostmi jsou klášter Bagaya Kyaung postavený z týku, strážní věž, která se při zemětřesení naklonila a tak se ji přezdívá "šikmá věž v Inwe", no a pak celé město jako takové. Všude je spousta zeleně, rybníčků, veselých vesničanů a tak si to moc užíváme a asi po 3 hodinové projížďce se přívozem vracíme zpět na pevninu. Na křižovatce chytáme dodávku do Mandalaje, tentokrát se nacpáváme dozadu spolu s ostatníma. Těsně před dojezdem začíná lít jako z konve a to ani netušíme, kde nás to ti kluci vysadili. Naštěstí máme offline mapy a iphonka, takže se rychle zorientováváme a míříme na pozdní oběd.

V guest housu se domlouváme se dvěma Italy na sharováni taxi a za chvíli už frčíme směr autobusové nádraží. Další zastávkou je Bagan. Ale to až zase zítra.

2 komentáře:

Vendelín řekl(a)...

Ahoj cestovatele!! Tak od zacatku vasi cesty poprve otviram vas blog... uf, jakto, ze jsem se k nemu driv nedostala??? A zjistuju, ze mam cteni tak do vanoc :-) Diky za nej! My se mame fajn, mame to za par, uz se do domecku tesime. Preju zdar a tesim se na vas!
Madla

Vendelín řekl(a)...

Je, Jindra vam pry nerekl, ze hrozne touzime po mp3 prehravaci do auta. Pry uz se vracite??? No to je hruza, jak to uteklo!
M